Bild på en tjej som poserar framför en tegelvägg - Libresse

Du har vaknat på fel sida. Det är den tyngsta dagen under din mens. Åh, och prognosen är regn hela veckan. Du kan inte ändra vädret, men vi har några bra tips för att hjälpa dig att må bättre oavsett tiden på månaden.

Hantera känslorna

Vi har lärt oss om hur hormoner påverkar hur du känner dig. Och vi har tittat på andra orsaker till varför ditt humör och beteende kan växla snabbt. Men vad kan du göra för att hantera dina känslor? 
 
De stunder när du inte vet om du känner dig ensam, arg, trött eller ledsen kan vara svåra. En sak som kan hjälpa till är en namngivningsövning. Om det blir för mycket att skriva faktiska ord, ska du försöka att rita eller spela en sång som uttrycker hur du känner dig. Förhoppningsvis hjälper det dig att fokusera och göra dig bättre på att hantera dina känslor, eftersom du visar dem öppet och gömmer inte undan dem i ditt inre. 
 
Försök att inte tänka på dina känslor som antingen bra eller dåliga. Behandla dem istället som normala delar av livet som alla upplever då och då.
Bild på en tjej som ligger i sängen och har svårt att sova - Libresse

Sov mer

Det låter enkelt men det är otroligt hur lätt du kan glömma att ta hand om vardagsgrejer, speciellt när du är trött. Sömnvanor och dygnsrytm förändras under puberteten av många anledningar. 

Stress på grund av ett prov eller ett bråk med en vän eller familjemedlem kan vara faktorer. Eller så kan det vara de fysiska förändringarna som pågår, vilket gör att du blir mer benägen att gå och lägga dig – och stiga upp – senare (vilket suger när du måste vakna tidigt för att gå till skolan.) Oavsett orsaken är det ett vetenskapligt faktum att tonåringar behöver mer sömn än yngre barn. 

Om du får för lite sömn ska du inte klandra dig själv. Experimentera med vad som funkar för dig, men att satsar på regelbundna sovtider kan göra att du känner dig som en ny människa. Pröva något avkopplande innan du lägger dig, som att ta ett bad, läsa en bok eller titta på tv med din familj. Att hålla skärmarna borta från sängen hjälper hjärnan att stänga av för natten, och även om det kan vara svårt om du är rädd att du kommer att missa något, tänk på sömnen som en gåva till dig själv. 


GIF av en tjej som vill ha mat och äter två hamburgare och pommes frites - Libresse

Ät ordentligt

Har det där suget efter en burgare vid midnatt något att göra med dina hormoner eller är det för att du växt flera centimeter på bara några månader? Ingen kan säga säkert. 

Allt vi vet är att du behöver ge din kropp ordentligt med näring under puberteten så att den är stark och din hjärna är skarp när du behöver dem.

Precis som med sömntiderna ska du hålla dig till regelbundna måltider. Och tveka inte att äta många olika saker. Kyckling och pommes kan vara det godaste någonsin, men wok, fajitas och nudlar är ett bra sätt att få tillräckligt med grönsaker utan att göra måltiderna tråkiga.  

Självklart kommer dina hungernivåer att variera under olika faser i din menscykel. Så lita på magkänslan. Ät lite mer när du är vrålhungrig, men tvinga dig inte att äta upp allt på din tallrik om du känner dig mätt. Drick också vatten ofta. Ibland tror vi att vi är hungriga, men är egentligen uttorkade. 

Bild på en tjej på en gympalektion som tränar med andra - Libresse

Träning

Du behöver inte vara en gymfanatiker för att njuta av att bli lite svettig och stretcha då och då. En promenad i parken, simning på badet eller att dansa runt i ditt sovrum kan vara bra om du saknar energi eller är nedstämd. Och de dagar du är full av energi hjälper det för att göra slut på lite av överskottet. 

Du kanske har hört att träning under din mens är en dålig idé. Egentligen är det tvärtom. Det är vetenskapligt bevisat att det är bra för dig. Vi tittar på det mer i detalj här.

Prova olika saker så att du hittar vad som passar dig – det är alltid trevligt att veta att du stärker din kropp och rensar ditt huvud samtidigt. 


GIF av en tjej som dansar och har kul i duschen - Libresse

Vad är det som luktar?

Puberteten kan ändra din doft, särskilt under dina armar och runt ditt skrev. Dessa lukter kan variera i styrka men de är inget att skämmas över. Det kan vara lämpligt att duscha mer regelbundet under vissa perioder i din menscykel, särskilt om du motionerar mycket.  

Puberteten är en bra tid att upprätta en enkel hygienrutin (precis som vi borstar våra tänder två gånger dagligen, vanligtvis utan att ens tänka på det).

Jag känner mig inte ren när jag har mens. Varför?

Bara för att du blöder så är du inte oren. Visst kan blodet kan vara oförutsägbart och fläcka ner byxor och sängkläder. Och ja, det kan vara svart, brunt, rött eller koagulera. Men lyssna inte på någon som säger att blodet är äckligt. Mens är naturligt och normalt och ingen människa skulle vara på denna planet utan det.

Bindor får mig att känna som att jag har på mig en blöja.

Det finns sätt att göra mensen så bekväm som möjligt – bland annat att experimentera med de hygienprodukter som passar dig. Tamponger eller bindor ska ge dig friheten att göra vad du vill, även om du är på högsta beredskapsnivå på grund av en väldigt kraftig mens. 
 
Om du inte är nöjd med produkterna i ditt badrumsskåp, prata med dina vänner eller din mamma om vad de använder. Du kanske har missat något! Det kan ta några försök och misstag (och fläckade underkläder) innan du kommer på vad som funkar för dig.
 
Vissa intimhygienprodukter kan användas om flytningarna är kraftiga under dagar utan mens i din menscykel. Och om din mens är oregelbunden (som den ofta är under puberteten) hjälper ett trosskydd för att förhindra läckor när du börjar blöda utan varning, vilket ger dig tid att hitta en mer absorberande binda.

Håll människorna (och sakerna) som du älskar nära dig

Musik, din favoritmat, din mest bekväma kudde, en välbekant bok. Livets små bekvämligheter kan få dig att genast må bra, så skriv ner de saker som gör dig lycklig. Och när du behöver något uppiggande, så kan du välja något från din lista.
Bild på tre vänner som sitter bak på en bil och pratar med varandra - Libresse

• Du ångrar aldrig att köpa en glass på sommaren och du ångrar aldrig att prata om någonting som du tänker på med någon som står dig nära. 

• Din mamma kan vara det självklara valet. Hon har upplevt samma saker och hade nästan säkert liknande känslor som dem du har nu. En biltur tillsammans, att titta på något TV-program som ni båda gillar eller en promenad där ni är på tu man hand ger dig möjlighet att öppna upp om saker som du tycker är pinsamma. 

• Skriv ner saker i förväg om du blir känslosam och glömmer det du vill säga. Om du har idéer om hur du vill få stöd ska du hjälpa din mamma genom att berätta för henne vad det är du behöver.

• Om hon inte är i närheten pratar du med någon som du litar på, som ett syskon, din pappa, en god vän eller skolans sjuksköterska eller rådgivare. Ibland är det inte råd du är ute efter, utan bara någon som lyssnar. 

• Och kom ihåg att dina vänner och familj kommer att be dig om stöd och hjälp förr eller senare, så oroa dig inte över att de är för upptagna för att stötta dig. 

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer