Bild på en mamma och hennes dotter som ligger på golvet och pratar - Libresse

Vi har alla varit där, men de flesta av oss kan behöva några råd om hur vi hjälper våra döttrar genom puberteten. Här förklarar vi hur man pratar, hjälper och guidar henne om allt från rasande hormoner till växande bröst genom det roliga och det svåra.

Kunskap är makt

Du behöver inte vänta tills ditt barn kommer i puberteten för att prata om det. Ju mer ni utforskar fakta om livet tillsammans – från att namnge kroppsdelar till att diskutera kön och relationer – desto mer normaliserade och mindre tabu kommer dessa ämnen att bli.
 
Diskussioner kan komma från vardagliga situationer, så dra nytta av de tillfällen du får som ger dig en naturlig ingång till ett samtal. Du kanske byter om framför din dotter när hon frågar: ”Varför är dina bröst mycket mindre än moster X?” eller lägger tamponger i din kundvagn när hon säger: ”Varför behöver inte män det?”.  Dessa frågor gör att du kan få ärliga samtal som utlöses av ditt barns nyfikenhet.
 
När du blir van vid att prata öppet om dessa saker kommer ditt barn att bli välinformerat och då blir det mindre risk att hennes erfarenhet av puberteten blir otäck, utan istället en naturlig fas i livet. 

Puberteten börjar långt före en tjejs första mens

Ibland är det svårt att upptäcka de tidigaste tecknen på puberteten eftersom de inte alltid är uppenbara. Men det är viktigt att förstå vilken stor inverkan övergången från barndom till ungdom kommer att ha på hur din dotter känner sig, ser ut och beter sig om du vill kunna ge henne det stöd som mest hjälper.
 
Pubertet börjar vanligtvis hos tjejer mellan 10 och 16 år och kan vara över på ungefär 18 månader eller fortsätta i flera år. Mens börjar i allmänhet ett par år efter att puberteten inletts.
 
Om du är orolig för att din dotters utveckling inte överensstämmer med ”normen” (och vad som anses som ”normala” förändringar, det är svårt att definiera), kanske du ska fråga en läkare. Undvik att oroa din dotter i onödan med kommentarer som ”Det där ser inte rätt ut!” innan du har gjort efterforskningar eller pratat med sjukvårdspersonal. 

Är bröst det första tecknet på puberteten?

För mer än tre fjärdedelar av alla tjejer är bröstvårtor det första som dyker upp. Det är normalt att en bröstvårta börjar växa före den andra, så var inte orolig om det är fallet med din dotter. Som vuxen kommer du förmodligen att märka en liten skillnad i dina bröst (för naturen bryr sig ju sällan om några regler om symmetri).

Andra tecken på att puberteten är i full blom är könshår, att hon växer snabbt och akne.

Din dotters kropp kommer att bli kurvigare och det är troligt att hon kommer att gå upp i vikt. Var noga med att påpeka att dessa förändringar är positiva, eftersom din dotter kan behöva tid att vänja sig och acceptera vad som händer. Även om du försöker vara snäll ska du vara försiktig med hur du uttrycker saker.

Utbrott är inte bara för småbarn

Bli inte förvånad om du säger något helt oförargligt till din dotter som får henne att börja gråta och rusa ut ur rummet. Som vuxna kan vi märka att vissa situationer utlöser jobbiga känslor. Tänk då hur det känns för ditt barn som upplever så många förändringar på en gång. 

Under puberteten skapar hjärnan nya celler och utvecklar nya sätt att tänka på som kan få ditt barn att känna sig oförmögen att styra sitt beteende, överväldigad och missförstådd.

Hur kan du hjälpa din dotter att hantera dessa känslomässiga stormar? Det är inte lätt att se henne arg eller ledsen och det kan få dig att känna dig lika förvirrad som hon. De flesta föräldrar vet att föräldraskap är en svår uppgift, men känner sig ändå misslyckade när de inte kan lösa problem och genast göra sitt barn gladare.

En fråga att undvika är: ”Varför beter du dig så konstigt?”. Det kommer bara att göra att din dotter känner sig mycket mer ensam och mycket mindre förstådd. Försök att ta reda på det bakomliggande skälet till frustrationen och uppmuntra henne att berätta hur hon känner. Om du har svårt att hitta de rätta orden och det blir bråkigt, föreslå med lugn röst att ni båda tar en paus i fem minuter. Var tydlig med att du inte straffar eller överger ditt barn. Förklara istället du behöver lite andrum.

Bild på en mamma och två döttrar som skrattar och har kul - Libresse

Märk skillnaderna och dela med dig av erfarenheterna

Precis som mode och musiksmak har förändrats sedan du var tonåring, så är din dotters aktiviteter och sätten hon kommunicerar på annorlunda nu. Om du vill dela med dig av vad du gick igenom ska du använda ordet ”Jag” så att du inte talar för henne. Visa att du förstår att det var annorlunda när du var ung, och var nyfiken på vad din dotter går igenom nu. Det kommer förhoppningsvis uppmuntra henne att stå för sina erfarenheter och känslor. 

Eftersom livet är både svårt och lätt är det klokt att dela med sig av de positiva och negativa delarna av puberteten, för de kommer att vara mer verklighetstrogna och lättare att relatera till för din dotter. Lite humor här och där kan vara perfekt för att bryta isen. Om du kan komma ihåg din förfäran inför din första bh (var köpte du den? hur kändes den? hur såg den ut?) kan du nämna det. Puberteten kan vara besvärlig, men det finns ändå gott om tillfällen att skratta.

Ta dig tid och avsätt tid

Det är svårt. Du kanske arbetar heltid, har andra barn eller massor av åtaganden – ibland alla tre. Men så lite som tio minuter tillsammans då och då kan göra väldigt mycket när det gäller att stötta din dotter. 

Vänta inte nödvändigtvis tills hon börjar ställa frågor – hon kanske väntar på att du ska ta upp ut de svåraste ämnena. Var modig. När man är vuxen måste man ibland ta tag i saker som man tycker är obehagliga. Även om din dotter verkar generad så kommer ditt mod att löna sig i det långa loppet.

En promenad, biltur eller kopp te vid köksbordet – en stund för er själva där du inte kommer att avbrytas – är vad ni helst skulle behöva. Vissa saker bör man diskutera bakom stängda dörrar, inte för att de är skamliga, men för att ett lugn plats är vad din dotter vill ha om hon ska prata öppet och ärligt.

Om du inte vet hur du ska svara på en fråga kan du säga att du ska återkomma om det när du har gjort research eller haft tid att fundera. Och se till att du gör det också. Dottern kommer att känna sig mycket bekvämare med dessa förtroliga samtal om hon känner att du tar henne på allvar, genom att du svarar med omtanke och eftertanke.  

Ta vara på dig själv

Kom ihåg att det inte bara är din dotter som behöver stöd. Som förälder kan du bara göra ditt jobb bra om du vet hur du ska ta hand om dig själv. Det är en bra idé att prata med andra föräldrar som du litar på och känner förtroende för. Att tala med andra om liknande erfarenheter blir en lättnad bara det, för du ger och får råd kring de svårare delarna av föräldraskapet.

När du känner dig nedstämd kan det hända att det tar emot mycket att ringa en vän (precis som att svara något annat än ”bra” på frågan ”hur mår du?”). Men det är förmodligen precis det som du behöver. Och om du visar ditt barn att du ofta frågar andra människor om stöd och råd så blir de mer benägna att göra detsamma och öppna upp om de saker som de tycker är jobbiga.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer