Bild på en mamma och hennes dotter på soffan som kramas och ler - Libresse

En tjejs första mens är en viktig händelse i puberteten, så som förälder vill du att din dotter ska vara helt förberedd. Så här kan du tala med henne om allt från blodets färg till att sätta in en tampong för första gången.

Hurra för mens

Första mensen är en stor sak, men det ska inte ses som något obehagligt eller dåligt. Genans eller skamkänslor över mens hör inte hemma i ett modernt samhälle, men tyvärr förekommer det fortfarande. Vi vet att nästan hälften av alla tjejer i åldrarna 14–21 har känt sig generade av sin mens.  Detta kan bero på många saker som t.ex. uppväxt, kultur och vidskepelse. 
 
Allt gott börjar i hemmet, så om du är mamma, pappa eller förmyndare är det bra att börja prata om mens tidigt. På det sättet ger du ditt barn en större chans att se sin menscykel som något positivt som inte är tabu, utan snarare en naturlig, normal del av livet. 
 
Mensen börjar vanligtvis ett par år in i puberteten (den genomsnittliga åldern för en tjej att börja menstruera är 12). Vi har skrivit en artikel om att förbereda din dotter för puberteten här. Om du känner att din dotter visar de mycket tidiga tecknen på puberteten och du inte riktigt har börjat prata om mens, passar det bra att börja nu. Gå rakt på sak, prata om vanliga ämnen som ”När din mens börjar kan du få lite ont i magen” och låt samtalet fortsätta därifrån.

Informera dig

Att kunna alla fakta är viktigt, men kom ihåg att de flesta tjejer inte ber om en vetenskaplig lektion som går in i komplicerad detalj på livmoderns beståndsdelar – läroböcker i biologi täcker de sakerna bra.
 
Din dotter vet nog redan rätt mycket, men du är inte tankeläsare så det är bara genom att prata med henne som du kan ta reda på vad hon behöver veta lite mer om. 
 
Att gå igenom saker tillsammans – från hur mycket hon kan blöda till hormonella förändringar som kan påverka humör och energi – hjälper henne att känna sig mindre ängslig för vad som komma skall. Och om hon är modig nog att ställa frågor ska du svara på allt så fullständigt och öppet som du kan (och slå upp de saker du inte vet). 
 
Vi har en bra artikel om hormoner och menscykeln här som hjälper din dotter att förstå vad som händer i hennes kropp och hur det kan påverka hennes beteende och humör. Om du behöver fräscha upp dina egna kunskaper är det värt en titt.
Bild på en pappa och hans dotter i en soffa - Libresse

Få familjen att prata

En ny studie visade att nästan tre fjärdedelar av kvinnor i åldrarna 14–21 fortfarande blev generade av att köpa hygienprodukter. Som vi har nämnt i början av denna artikel hjälper utbildning och samtal din dotter att ifrågasätta varför det fortfarande finns skam eller stigma runt mens. Du hjälper henne att känna sig stark under sin mens (som i genomsnitt utgör runt 8,2 år av en kvinnas livslängd!).

Killar blöder inte varje månad, men det betyder inte att mens uteslutande berör kvinnor. Om du har söner ska du diskutera ämnet med dem. Och om du är en pappa som läser detta kan du visa din dotter stöd genom att se till att det alltid finns tillfälle i samtalet för mens och alltid en hylla i badrummet för hygienprodukter. 

Den första mensen kan ge upphov till alla möjliga knepiga frågor

Din dotter kanske redan fått sin mens, eller så har du fått en känsla av att det snart händer. Här är några vanliga saker hon kanske oroar sig för och svar som hjälper dig att stötta och lugna henne. 

Min dotter är orolig för att hennes mensblod har en konstig färg

Din dotter kanske redan fått sin mens, eller så har du fått en känsla av att det snart händer. Här är några vanliga saker hon kanske oroar sig för och svar som hjälper dig att stötta och lugna henne. 

Hon är orolig att hon luktar när hon har mens

Berätta för din dotter att precis som färgen på mensblodet varierar så varierar slidans lukter. Ena dagen kan det lukta sött och mustigt och nästa dag lite metalliskt. Men en slida luktar aldrig som sköljmedel så avskräck din dotter från att använda starka dofter eller deodoranter där, för det kan störa pH-balansen. 

Hon är orolig att hon ska läcka

Fläckar på underkläder, blodspår bak på kjolar eller byxor, pölar på stolar (vi har alla hört skräckhistorierna). Läckage kan vara en stor oro för tjejer som just har börjat sin mens, men tack och lov är rikliga blödningar inte så vanligt som din dotter tror.

Ge henne bindor eller tamponger för att passa olika flöden – då kommer hon att vara väl förberedd för alla dagar. Och försäkra henne om att olyckor händer alla och att om hon läcker och inte är med dig ska berätta för någon hon litar på så de kan hjälpa henne.

Min dotter frågade ”Kan en tjej bli gravid under sin första mens?”

 
Försök att inte tappa besinningen. Bara för att hon frågade betyder det inte att hon redan har sex. Snarare är hon nyfiken och litar på dig som den person som ska ge henne det ärligaste svaret. Förklara att en första mens betyder att en tjej kan få barn. Självklart är det väldigt sällsynt för någon att bli gravid medan de fortfarande blöder, eftersom ägglossningen vanligtvis händer i mitten på cykeln. Men det är inte omöjligt. 
Bild på en tjej som simmar i en pool - Libresse

Hon älskar att simma och vill prova tampong för första gången, men har nyligen börjat få mens. Hur kan jag stötta henne?

Det låter som om din dotter är entusiastisk över att prova tamponger, så det är viktigt att uppmuntra henne. Om hon försöker men utan framgång, kan du berätta för henne att det vanligtvis behövs några försök. Fråga vad hon tycker är jobbigt. Det kan vara hennes ställning, så föreslå att hon försöker med en annan vinkel när hon sätter in tampongen.

Hur är det med mensen efter den första tiden?

Det tar ett tag för din dotter att komma på hur hon känner när hon har mens, hur riklig eller liten hennes blödning kommer att bli och vilka produkter hon föredrar att använda. Det bästa du kan göra är att fortsätta att samtala. För när din dotters mens börjar ska ju diskussionerna inte sluta.

Säg att allt kommer bli bra igen och igen

Som alla tjejer är din dotter en unik människa och hennes upplevelser av sin mens kommer också att vara det. Betona det genom att säga till henne att vad hon än går igenom kan vara annorlunda än vad hennes vänner går igenom, men hon ska för den sakens skull inte tro att det onormalt.

[Källor]

[1] https://plan-uk.org/blogs/five-things-you-can-do-to-end-period-poverty - inklusive statistik från en undersökning av 1 000 flickor som genomförts av Hälsovårdsdepartementet

[2]https://plan-uk.org/blogs/five-things-you-can-do-to-end-period-poverty

[3]https://plan-uk.org/blogs/five-reasons-we-need-to-talk-about-periods

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer