En bild på en pappa och tonårsdotter som sitter med en värmekudde i soffan mot sin första mensen-mensvärk

Så kan du förbereda din dotter inför hennes första mens

Första mensen är världens grej, och samtidigt så naturligt. Tyvärr finns det dock fortfarande en hel del genans och skamkänslor kopplat till mensen.. Nästan hälften av alla tjejer i åldrarna 14–21 har känt sig generade av sin mens. Detta kan bero på många saker som t.ex. uppväxt, kultur och myter. En sund inställning börjar i hemmet, så om du är mamma, pappa eller förmyndare är det bra att börja prata om mens tidigt. På det sättet ger du ditt barn en större chans att se menscykeln som något positivt som inte är tabu, utan snarare en naturlig, normal del av livet!
 

När börjar mensen? Och när och hur ska vi börja prata om den?

Mensen börjar vanligtvis ett par år in i puberteten, där den genomsnittliga åldern för en tjej att börja menstruera är 12 år. Här kan du läsa mer om tecken på pubertet. Om du känner att din dotter visar tecken på puberteten och du inte riktigt har börjat prata om mens, passar det bra att börja nu. Gå rakt på sak, prata om vanliga ämnen som ”När din mens börjar kan du få lite ont i magen” och låt samtalet fortsätta därifrån.

Få koll på nuläget!

Din dotter vet nog redan rätt mycket om puberteten, men du är inte tankeläsare så det är bara genom att prata med henne som du kan ta reda på vad hon behöver veta lite mer om. 
 
Att gå igenom saker tillsammans – från hur mycket hon kan blöda under mensen till hormonella förändringar som kan påverka humör och energi – hjälper henne att känna sig mindre ängslig för vad som komma skall. Och om hon är modig nog att ställa frågor gör du bäst i att svara på allt så fullständigt och öppet som du kan, och slå upp de saker du inte vet.
Bild på en pappa och hans dotter i en soffa - Libresse

Få familjen att prata

Studier har visat att nästan tre fjärdedelar av kvinnor i åldrarna 14–21 är generade av att köpa hygienprodukter. Genom att lära oss mer om och skapa ett öppet samtalsklimat kring mens blir det enklare att ifrågasätta varför det fortfarande finns skam eller stigma kring ämnet. Genom att dela kunskapen och prata om det hjälper du din dotter att känna sig självsäker under sin mens, som i genomsnitt utgör runt hela 8,2 år av en kvinnas livslängd! Oavsett om du är mamma eller pappa kan du ge din dotter stöd genom att prata mens och alltid se till att det finns en hylla i badrummet med hygienprodukter såsom trosskydd, bindor och intimtvätt.

Vanliga frågor som kan komma när man fått sin första mens

Din dotter kanske redan fått sin mens, eller så har du fått en känsla av att det snart händer. Här är några vanliga saker hon kanske oroar sig för och svar som hjälper dig att stötta och lugna henne:

Din dotter är orolig för att hon luktar när hon har mens

Förklara för din dotter att precis som färgen på mensblodet varierar så varierar även slidans lukter. Ena dagen kan det lukta sött och mustigt och nästa dag lite metalliskt. Vill man undvika lukt kan man tvätta underlivet med ljummet vatten, eller använda en mild intimtvätt som inte stör underlivets PH-balans så som tvål kan göra.

Hon är orolig att det ska läcka

Fläckar på underkläder, blodspår bak på kjolar eller byxor, pölar på stolar - vi har hört skräckhistorierna. Läckage kan vara en stor oro för tjejer som just har börjat få sin mens, men tack och lov finns mensskydd som kan hjälpa, även under oregelbunden mens. Här kan menstrosan vara ett bra alternativ när man inte vet när eller hur mycket mensblod som kommer komma, och vill ha ett skydd som ser ut som en helt vanlig trosa. Man kan också ha hemma bindor för olika flöden, och trosskydd för dagarna med flytningar och lättare mellanblödningar.

Den klassiska frågan: ”Om man har fått sin första mens, kan man bli gravid då?”

Bara för att din dotter frågar betyder det inte att hon är sexuellt aktiv! Det kan lika gärna vara så att hon är nyfiken och vill ha ett ärligt svar. Förklara att en första mens betyder att man kan få barn, men att det inte är troligt att bli gravid medan man fortfarande blöder eftersom ägglossningen vanligtvis händer i mitten av menscykeln. Men det är inte omöjligt, därför är det viktigt att skydda sig med preventivmedel ifall man inte vill bli gravid.

Hur är det med mensen efter den första tiden?

Det tar ett tag för din dotter att komma på hur hon känner när hon har mens, hur riklig eller liten hennes blödning kommer att bli, och vilka produkter hon föredrar att använda. Det bästa du kan göra är att fortsätta prata om det. För när din dotters mens väl börjar ska ju diskussionerna kring det inte sluta!

Stötta din dotter genom förändringen

Som alla tjejer är även din dotter en unik människa, och hennes upplevelser av sin mens kommer också att vara det. Gör det klart för henne att vad hon än går igenom i sin tonår och kroppens förändringar så kan det vara annorlunda än vad hennes vänner går igenom - men hon ska för den sakens skull inte tro att det onormalt. Se till att finnas där för henne vid minsta tvivel, det är nu ditt föräldraskap förändras och din roll är lika viktig som alltid!

Källor

[1]https://plan-uk.org/blogs/five-things-you-can-do-to-end-period-poverty- inklusive statistik från en undersökning av 1 000 flickor som genomförts av Hälsovårdsdepartementet

[2]https://plan-uk.org/blogs/five-reasons-we-need-to-talk-about-periods

Fortsätt att lära dig mer