En mogen kvinna som läser

Livet förändras

Varför är denna helt naturliga process så höljt i dunkel? Det finns fördomar om att klimakteriet är en stor förlust: av fertilitet, sexualitet, ungdom och till och med kvinnlighet. Men inget kunde vara längre från verkligheten. Det är helt enkelt bara din kropp som går in i ett nytt fas i livet.

Vilka är symptomen på att du är i klimakteriet?

Klimakteriet är när dina nivåer av östrogen och progesteron minskar och du på grund av detta slutar få ägglossning. Det inkluderar även en hel rad av förändringar som en kvinna går igenom precis innan eller precis efter det att mensen upphör för alltid.

Det första tecknet är vanligtvis en förändring av det mönster mensen brukar följa. Kanske blir din menstruation ovanligt riklig. Eller mycket mindre och mer oregelbunden. Kanske får du mens varannan eller var tredje vecka eller inte alls under flera månader åt gången. Du kanske välkomnar förändringen – eller fruktar den. Allt detta är normalt.

En natt vaknade jag upp kl. 03.00, kokhet. Det liknade ingenting jag någonsin hade upplevt tidigare.

Förändringen i mensens mönster åtföljs normalt av symtom som värmevallningar, nattsvettningar, irritabilitet, sömnbesvär och vaginal torrhet. Men det finns också många andra tecken såsom yrsel, uppsvälldhet, viktuppgång, humörsvängningar, huvudvärk och minskad sexualdrift. Ja, klimakteriet är en fantastisk tid att vara kvinna!

När du först upptäcker de förändringar som kan vara tecken på klimakteriet, är det viktigt att tala med din läkare, ta ett blodprov för att få det bekräftat och få råd, även om det är helt förståeligt att du med nuvarande myndighetsriktlinjer kan behöva vänta längre än vanligt på en läkartid.

När börjar klimakteriet?

Klimakteriet är en gradvis process som oftast sker i etapper. Det kan börja så tidigt som vid 40 eller så sent som vid 60, med medelåldern vid 51. Vid vilken ålder det händer dig är genetiskt, så du kommer troligen att vara i ungefär samma ålder som din egen mamma var när hon gick igenom det. Symptomen kan börja månader eller till och med år innan mensen upphör – detta kallas ”förklimakteriet” – och fortsätter vanligtvis under fyra år efter.

Befinner du dig i förklimakteriet, klimakteriet eller närmar du dig den här nya kvinnofasen? Vi är starkare när vi delar med oss av våra berättelser, så vi vill gärna höra dina upplevelser under hashtaggen #wombstories

Hantera klimakteriet steg för steg

Precis som mensen är klimakteriet en helt naturlig process som bör omfamnas. Att inte längre behöva krångla med mens och PMS är en stor lättnad för många kvinnor. På grund av detta kan klimakteriet vara en källa till frigörelse som får dig att känna som att du går in i en ny era av självförtroende och en känsla av att trivas i din kroppen. Som en kvinna berättade för oss: ”Jag föredrar det mindre kända uttrycket ’den andra våren’, för det är precis vad det är för mig – en tid att växa på nytt”.

Trotts detta kan det vara svårt att navigera känslomässigt och fysiskt. Men genom att veta vad det innebär kan du hantera det steg för steg.

Vilka behandlingar finns det för klimakteriet?

Vissa kvinnor får inga symtom men de flesta får minst ett eller flera. Om detta stämmer på dig behöver du inte lida i tysthet. Regelbunden träning kan bidra enormt till att minska symtomen, och både akupunktur och hypnosterapi har visat sig vara effektiva för att hantera värmevallningar och sömnlöshet.

Förr i tiden var HRT eller hormonersättningsterapi [1] standardbehandlingen. Samtidigt som studier har kopplat denna behandling till bröstcancer, blodklumpar och stroke har den visat sig vara otroligt effektivt för många kvinnor och fördelarna uppväger ofta riskerna när behandlingen används under rätt omständigheter. På grund av detta har många läkare återigen börjat att rekommendera kortvarig hormonterapi för kvinnor inom 10 år från klimakteriet.

Risken för äldre kvinnor anses dock vara högre. Risken att drabbas av bröstcancer ökar exempelvis, jämfört med risken som rapporterats vid fetma och låg fysisk aktivitet. [2]

Dina alternativ kan kännas lite överväldigande, som en kvinna förklarade ”Det finns så många läkemedel och tillskott där ute – alla har de sina biverkningar, så man blir alldeles förvirrad och frustrerad, så det är därför det är klokt att tala med din läkare.

Eftersom förmågan att kontrollera blåsan kan påverkas av klimakteriet är det en bra idé att ha några TENA Lady i din väska ifall det blir ett problem. Och glöm inte att ha några trosskydd (såsom Bodyform Dailyfresh) tillgängliga också, ifall din mens blir oförutsägbar.

Visste du detta?

40–60
kvinnor hamnar ofta i klimakteriet i detta åldersintervall
51
genomsnittlig ålder då kvinnor går igenom klimakteriet
80%
av kvinnorna i klimakteriet upplever ingen försämrad livskvalitet [2]

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Fortsätt att lära dig mer