En mogen kvinna som läser

Klimakteriet är ett ämne som av någon märklig anledning är höljt i dunkel, men på samma sätt som med mensen så är det en helt naturlig process.

Och även om klimakteriet kan vara en lurig sak när du inte vet vad du ska leta efter, så brukar det kännas lättare när du vet vad det innebär.

Klimakteriet är när du slutar få ägglossning på grund av att nivåerna av östrogen och progesteron sjunker i kroppen. Men det är också olika symptom och förändringar som en kvinna går igenom precis innan eller efter hon slutar få mens för alltid.

Det första tecknet på att du håller på att komma i klimakteriet är normalt att mensmönstret bryts. Du kan uppleva menstruationer med relativt stora blödningar, med ett mycket större flöde än normalt. Eller så kan din mens bli mindre och mer ojämn. Du kan få mens varannan eller var tredje vecka, eller så får du ingen alls under flera månader. Allt detta är normalt.

Klimakteriet är en gradvis process som normalt sker stegvis. Den ålder du är i när den börjar är ärftlig. Den kan börja så tidigt som 40 år eller så sent som 60 år, men den genomsnittliga åldern är 51. Symptomen börjar ett par månader, eller till och med flera år, innan du slutar att få mens. Denna period kallas normalt för ”förklimakteriet” och symptomen fortsätter normalt i fyra år efter detta.

När du börjar lägga märke till förändringar som skulle kunna vara relaterade till klimakteriet, är det viktigt att du pratar med din läkare om det, tar ett blodprov för att bekräfta det och får råd om processen. De mest typiska klimakteriesymptomen inkluderar värmevallningar, nattsvettningar, lättretlighet, sömnsvårigheter och torr slida. Men det finns även många andra tecken, som yrsel, uppsvälldhet, viktökning, humörsvängningar, huvudvärk och en svagare könsdrift.

Vissa kvinnor får inga symptom alls, men de flesta får minst ett eller fler. Om du drabbas av något av dem så behöver du inte lida i tysthet. Många kvinnor tycker att regelbunden motion är bra för att minska symptomen, medan både akupunktur och hypnosterapi har visat sig effektiva för att ta uti med värmevallningar och sömnproblem. Tidigare var det standard att sätta in en hormonersättningsterapi (HRT) [1] mot symptomen, men aktuell forskning har kopplat denna behandling till bröstcancer, blodproppar och stroke. Därför är det vettigt att prata igenom allting med en läkare först.

Klimakteriet kan vara en jobbig period rent känslomässigt, men det kan också vara en lättnad att slippa allt strul med mens och PMS. Vissa kvinnor känner sig till och med mer självsäkra och bekväma i sin egen kropp när de har klarat av klimakterieperioden.

Eftersom kontrollen över urinblåsan kan påverkas av klimakteriet, är det en bra idé att ha ett par TENA Lady i din väska om detta blir ett problem. Och glöm inte bort att ha ett par trosskydd (som Libresse DailyFresh) i beredskap om din mens nu skulle få för sig att bli oförutsägbar.

Visste du detta?

40–60
kvinnor hamnar ofta i klimakteriet i detta åldersintervall
51
genomsnittlig ålder då kvinnor går igenom klimakteriet
80%
av kvinnorna i klimakteriet upplever ingen försämrad livskvalitet [2]

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och den får inte användas i syfte att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer