En bild på en kvinna som upplever mindre urinläckage och använder Libresse trosskydd All fluid protection

Lätt urinläckage låter kanske läskigt, men om vi ska vara ärliga är det ju bara några droppar kiss och något som många upplever av olika anledningar.

Flytningar och spotting är vanliga saker att se i trosorna och helt normala droppar från underlivet. För det mesta är de hälsningar från en glad och frisk vagina. Inte sällan kan också ett par droppar kiss dyka upp i trosorna, men det kan för många kännas ganska jobbigt. Så ska det inte vara, lätt inkontinens är inget att skämmas över - det är ju bara lite kiss.

Men det är viktigt att ta reda på varför det kommer, och se vad man kan göra åt det - så nu tar vi och går igenom allt det där. Häng med.

Vad menas egentligen med lätt urinläckage?

Bakom ord som urinläckage och inkontinens hittar vi helt enkelt en oförmåga för kroppen att hålla tätt. Det finns en föreställning att det är något som händer gamla människor, men sanningen är den att det kan drabba alla. Oavsett kön eller ålder.

Det finns två typer av inkontinens: ansträngningsinkontinens som gör att man kan kissa på sig när man nyser, hostar, springer, lyfter tungt eller skrattar gott. Trängningsinkontinens å sin sida är när man plötsligt blir väldigt kissnödig och inte kan hålla sig till toaletten. När man pratar om lätt inkontinens så handlar det om när det kommer lite kiss i trosan under vissa perioder eller tillfällen.

Trots att var tredje kvinna någon gång upplever det så känner många av oss att det är pinsamt att prata om det. Det är det dags att ändra på - för vi vet att det kan göra stor skillnad att kunna prata med nära och kära om det, och se att man inte är ensam.

Varför är det svårt att hålla tätt?

Det kan bero på massvis av olika saker, allt från sjukdomstillstånd som påverkar urinröret, urinvägsinfektioner till sidoeffekter av läkemedel. För män kan det också handla om problem med prostatakörteln.

Men det finns ett gäng anledningar till att det är vanligare bland kvinnor:

Graviditet och att föda barn

När man väntar barn går kroppen igenom en mängd förändringar. En mage som växer och tynger ner och hormoner som mjukar upp bäckenbotten gör att det kan bli svårare att hålla tätt. Att bebisen senare i graviditeten dessutom använder urinblåsan som studsmatta gör ju inte saker enklare.

Att föda barn är ju oftast omvälvande, alldeles fantastiskt och väldigt kladdigt. Oftast pratas det smärta, urkrafter och att man är imponerad över vad ens kropp klarar av. Och kroppen - oavsett om barnet förlöstes genom kejsarsnitt eller vaginalt - är fantastisk. Men den är också trött. Det är inte alls ovanligt att bäckenbotten fortsätter vara uttänjd ett tag och att man kan uppleva urinläckage efter förlossningen. Lite kiss då och då är helt normalt efter en förlossning, men inget man ska behöva acceptera som en ny normal i livet. Ge det lite tid, men inte för mycket! Fortsätter det ska du prata med din barnmorska som kan guida dig vidare för få hjälp med att ta tillbaka kontrollen över bäckenbotten.

Klimakteriet

Förutom kokande värmevallningar och utebliven mens så innebär klimakteriet bland annat också att mängden av hormonet östrogen i kroppen sjunker. Torrare, tunnare och mindre elastiska slemhinnor är en sak det för med sig. En annan är att musklerna i bäckenbotten kan bli försvagade av det, vilket gör att det kan bli svårare att hålla tätt.

Vilka behandlingar finns?

Många av oss upplever urinläckage av olika skäl, men som tur är finns det hjälp. Ingen ska behöva dra ner på sitt liv på grund av några ovälkomna droppar.

Det första vi måste göra är att öka kunskapen och börja prata om inkontinens. Då kan fler förstå hur vanligt det är och våga söka hjälp istället för att skämmas i ensamhet. Har man återkommande problem så är det vården man ska prata med.

Dessutom kan det vara bra att veta att urinblåsan är en känslig diva som kan reagera på massor; koffein, alkohol, kolsyrade drycker, syrliga saker, kryddstark mat och till och med choklad. Men du ska inte behöva ge upp dina favoriter utan det handlar mer om att tänka lite på i vilken mängd, och när, du äter eller dricker - att svepa en liter kolsyrad dryck innan läggdags är kanske inte ett genidrag.

En annan gamechanger vid lätt inkontinens är att hålla bäckenbotten i trim med hjälp av knipövningar. Ett par minuter varje dag kan göra underverk och de går ju att göra närsomhelst: framför TV:n, på bussen eller när du äter middag. Sätt ett alarm så kommer du lättare ihåg att det är dags.

I väntan på att det ska ordna upp sig kan det vara bra att ta hjälp av ett trosskydd som är framtaget med alla underlivets droppar i åtanke. Inte bara flytningar och spotting utan också lite kiss. Libresse Extra Protection är perfekt eftersom det tar hand om underlivets lotteri - det absorberar 30% mer än vanliga trosskydd, kapslar in lukt så du kan leva vidare livet precis så som du vill!

[Referenser]