Så fungerar livmodern och livmoderns anatomi
Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng
En päronformad källa till liv – och mens – det är livmodern det. Men hur fungerar egentligen livmodern, och vad ska man göra om man får ont i den? Varför får man egentligen ont i livmodern? Vad är livmodertappen för något, och vilka delar består livmodern av? Vi går igenom allt som är bra att veta!
Vad är livmodern för något?
Första delen av anatomikursen, var är livmodern egentligen? Bara på namnet kanske du förstår att det har något med att skapa liv att göra? Och det stämmer! Livmodern är ett organ som till stor del består av en muskel, som kallas myometrium på läkarspråk. Den sitter i nedre delen av magen, bakom urinblåsan och har ett litet hålrum i sig där ett foster kan växa och bli till en liten bebis.
Livmoderns anatomi
Så ett organ som kan husera en bebis, check. Men har du koll på livmoderns alla delar? När det inte växer en gullig liten bebis i livmodern är den faktiskt väldigt liten, ungefär som ett upp och nervänt päron både i storlek och form. Från livmodern går två rör som kallas för äggledarna, som leder ut på sidorna till själva äggstockarna som sitter på varsin ände, stora som valnötter ungefär.
Livmoderkroppen (corpus)
Man brukar dela in livmodern i två delar, nämligen livmoderkroppen och livmoderhalsen. Kroppen är den större delen där det finns ett hålrum som bebisen kan växa i. Inuti livmodernkroppen finns livmoderslemhinnan som har som jobb att göra det härligt nog för att ett befruktat ägg ska vilja fästa där.
Livmoderhalsen och livmodertappen (cervix)
Längst ner på livmodern, ja där stjälken på päronet skulle suttit om vi fortsätter snacka päron, kommer livmoderhalsen. Den är som en kanal som går från slidan och upp till den nedre delen av livmodern. Hänger du med? Bra! Vid livmoderhalsen sitter också livmodertappen, eller cervix på läkarspråk, som är ingången till livmodern och där mensblodet kommer ut.
Livmoderslemhinna (endometrium)
Okej, så lite mer om vår kompis livmoderslemhinnan: livmoderslemhinnan (eller endometriet på läkarspråk) byggs upp och bryts ner under varje menscykel. Efter mensen byggs den upp för att hjälpa ett befruktat ägg att fästa i livmoderväggen – blir man inte gravid så bryts den alltså i stället ner och kommer ut som mens, vilket du kanske visste?
Så fungerar livmodern
Nu har vi ju rett ut att livmodern finns till för att husera små bebisar innan de föds. Därför är det också ett organ som är som mest aktivt under den fertila perioden i våra liv – från puberteten till klimakteriet. Den styrs mycket av hormoner och när man kommer i puberteten börjar livmoderslemhinna bildas i livmodern som kroppen sen stöter ut varje månad när ingen befruktning sker – och det är det som är vår menscykel. Blir man gravid fäster i stället ett befruktat ägg i livmodern, fostret växer och livmodern tänjs ut och kan så småningom rymma en färdigbakad liten bebis, moderkaka och fostervatten – wow! Under graviditeten börjar livmodern träna på att föda barnet genom att spänna och slappna av sina muskler. Vid en vaginal förlossning är det värkarna som livmodern skapar som till slut får bebisen att födas.
Ont i livmodern
Aj aj, gör det ont i livmodern? Det är ofta inget att oroa sig för (om det inte gör förfärligt ont, då ska du självklart söka vård!) och är vanligt. Ofta får man lite krampaktig smärta i nedre delen av magen när mensen kommer, alltså mensvärk. Ibland kan det vara svårt att veta om det är just i livmodern som man har ont i när det smärtar i magen, då både äggstockarna, magen och underlivet kan vara orsaken till att det gör ont. Under en graviditet kan det också komma lite molande värk när livmodern tränar inför förlossningen.
Ont efter samlag
Det är inte ovanligt att man får en lite molande mensvärksliknande känsla efter sex. Det beror på att vätskan som spermierna simmar i innehåller ett ämne som orsakar sammandragningar i livmoderns muskler. Det är inte farligt och brukar inte hålla i sig särskilt länge. Om du får ont i nedre delen av magen efter sex kan det vara ett tecken på svamp i underlivet. Det kan också bero på könssjukdomar som klamydia eller gonorré som spridit sig till livmodern. Man kan även få ont när man har sex om man har endometrios.
Har du återkommande problem som inte känns normala är det alltid en bra idé att prata med en vårdcentral, ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning!
Ont vid ägglossning
Det finns faktiskt en del som kan känna när de har ägglossning, det kallas mittelschmerz. Man kan nämligen känna ett litet obehag eller få lite kraftigare värk en liten stund när ägget lossnar från äggstocken. Det är inget farligt, och om det känns jobbigt går det bra att ta receptfria värktabletter mot smärtan.
Ont efter mens
Att ha ont precis före och under mensen är helt normalt, men om man har ont efter mens då? Då kan det vara så att cystor har bildats på äggstockarna som kan göra att man får kramper och ibland även blödningar. Cystor kan låta lite läskiga, men de är oftast helt ofarliga och försvinner av sig själva. Ibland kan man få en snabb och rätt så kraftig smärta precis när en cysta briser, men det är inte heller farligt och går över snabbt. Om man har jätteont kan cystan vara lite extra stor och då kan det vara bra att kolla upp hos en barnmorska eller läkare.
Ont av tampong
Även om det är väldigt ovanligt finns det faktiskt något som kallas tampongsjukan eller Toxic shock syndrome. Det kan man få av vissa bakteriella infektioner, som kan orsakas bland annat av att använda tampong. Då kan ett av symtomen vara att man får en huggande smärta i magen. Om du misstänker att du har fått tampongsjukan så är det mycket viktigt att du söker vård direkt!
Vanliga frågor
-
Livmodern sitter i nedre delen av magen, bakom urinblåsan.
-
När det inte finns ett foster i livmodern är den stor som ett mindre päron.
-
Livmodern har återgått till samma storlek som innan graviditeten efter ungefär två månader.