Tamponger

Du har förmodligen hört talas om en sjukdom som kallas tampongsjukan (TSS).

Den kan vara dödlig så det är verkligen bra att känna till alla fakta. TSS är en ovanlig men livshotande bakterieinfektion som kan orsaka allvarliga skador på hud och organ om den inte behandlas. Även om vem som helst kan få TSS, även män och barn kan få den, så drabbar runt 50 procent av fallen kvinnor när de har mens.

Tampongsjukan kopplas ofta, som namnet anger, till tamponger och då särskilt superabsorberande sådana [1]. Men även kvinnor som använder pessar som preventivmedel eller kvinnor som har fött barn kan drabbas av sjukdomen.

Den goda nyheten är att om tampongsjukan diagnostiseras och behandlas i god tid med antibiotika, så finns det stora chanser till att bli frisk. (Även om sjukdomen kan komma tillbaka när du väl haft den en gång.)

Att lära dig känna igen tampongsjukans symptom är ganska viktigt för att du ska kunna hålla dig frisk och vara trygg, särskilt eftersom det inte finns något unikt test för denna sjukdom. Sjukdomstecknen inkluderar hög feber (över 38,9 °C), huvudvärk, yrsel eller svindel och hudutslag över hela kroppen, som en rejäl solbränna. Andra saker som man måste se upp med är kräkningar och/eller lös mage, värkande muskler eller svaghet, rodnader i ögonen, på halsen och i slidan samt förvirring eller desorientering [2].

Om du har mens och får ett eller flera av dessa symptom medan du använder tampong, ska du omedelbart ta ut den och uppsöka en läkare. Och kom ihåg: Du kan få sjukdomen även om du inte använder tamponger. Därför måste du snabbt söka hjälp om du börjar må dåligt.

Det finns flera teorier om varför tamponganvändningen är kopplad till TSS: Om den lämnas inne i slidan allt för länge så kan den bli en grogrund för bakterier. Och om man använder superabsorberande tamponger så kan dessa orsaka rivsår i slidan och det leder i sin tur till att bakterier kan komma ut i blodet.

Oavsett vilken orsaken är så är det väldigt viktigt att komma ihåg att plocka ut tampongen när mensen är slut. Du måste också byta tampong direkt efter att du har simmat eftersom de kan suga upp bakterier från vattnet. Och använd minsta möjliga tampongstorlek som passar dig. Om du använder tamponger som är för tjocka för att riktigt få plats inne i din slida, kan det orsaka rivsår inne i dig.

Om du tror att du kan ha fått tampongsjukan (TSS), ska du omedelbart ringa till en läkare eftersom det är viktigt att börja behandlingen snabbt. Men annars behöver du inte leva med en ständig rädsla: håll dig bara informerad så att du vet vad du ska se upp med.

Visste du detta?

40
antal fall av TSS som rapporteras in i Storbritannien varje år [3]
13–25
du har störst risk att drabbas av TSS i detta åldersspann [4]
50%
av fallen med TSS involverar kvinnor med mens och som använde tampong [5]

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och den får inte användas i syfte att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer

Dela Twittra