Bild av en tjej med en telefon

Man kanske längtar, eller får panik av tanken - men oavsett om man vill eller inte så börjar puberteten när din kropp tycker det är dags!

Även om man vet på ett ungefär vad som ska hända när kroppen kommer in i puberteten så är det långt ifrån säkert att den går i samma takt för alla. Det är ingen rak linje mellan olika händelser, utan mer som en härlig buffé av olika förändringar som kroppen betar av i sin egen takt. De olika faserna - och exakt när de inträffar är helt enkelt olika för alla.

När börjar puberteten?

Några ungefärliga saker kan man ändå veta. Man brukar säga att puberteten startar någon gång mellan 9 - 14 år. Men både starten och upplevelsen av puberteten är olika från person till person. Oftast känner man lika mycket panik som pepp över att kroppen kommer förändras och att man ska växa upp, att man blir äldre ger en ju mer frihet, samtidigt betyder det ju mer ansvar. En del beskriver det som att man ibland vill vara barn och ibland vill vara vuxen.

Tjej i ulltröjal.

Och när slutar puberteten?

Hur lång tid det tar innan puberteten är slut och man börjar hitta sig själv i allt det nya är - håll i dig… olika. Det kan vara så att hela puberteten är klappad och klar på ett par år, för andra så kan det ta upp till sex år. Så det är bara att sitta ner i båten och hänga med på kroppens resa, hur lång eller kort den än kan bli.

Finns det olika faser i puberteten?

Visst finns det olika faser, men det tyvärr så att de händer när de själva vill. Ett par grejer brukar oftast (och här slänger vi in oftast eftersom kroppar är unika och gör lite som de själva vill med puberteten och ordningen på saker och ting) hända i en viss ordning. Innan puberteten är igång finns det ett tecken man kan kika efter: växer fötter och händer snabbt? Då kan den ligga i startgroparna. En annan sak som oftast händer i en speciell ordning är att man börjar få flytningar innan man får mens - men, och detta är ett viktigt men - det behöver inte vara så. Kroppen är boss här och bestämmer helt själv i vilken ordning den vill ta tag pubertetsstadierna.

En fas man kan längta efter i puberteten är den som man önskar att kroppen skulle befinna sig i. Eftersom kroppens delar växer i olika takt och man har svårt att få koll på vad som händer, så känner man sig ofta klumpig och mindre smidig i sitt sätt att röra sig - håll ut, för det går över! Tänk på att din kropp gör sitt bästa på precis det den är till för - att vara en bra kropp för dig. Så försök att ge den lite kärlek även om du tycker den är helt ut fas, den kämpar på - precis som du!

Tidig eller sen pubertet

Man kan vara tidig eller sen in i sin pubertet - det är svårt att veta exakt vilken dag den startar (sorry ni som satt redo med kalendern…) men man kan få ett hum om när det är dags om man har koll på när ens biologiska föräldrar gick genom sin pubertet. Det är nämligen ärftligt. Är det så att man misstänker att puberteten är igång innan man är 8 år brukar man säga att man får en tidig pubertet. Får man däremot vänta på det första pubertetstecknet tills efter 13 år så räknas det som en sen pubertet. Då kan det vara bra att kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få lite hjälp. Bra att veta är att dom som har en snopp brukar ligga något år efter i puberteten och vara både senare in och senare ut.

Två tjejer som hänger

Vad händer under, och hur länge varar puberteten?

Att man kommer in i puberteten kan man tacka sina hormoner för. Hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar runt om i kroppen och deras jobb är, bland annat, att kicka igång kroppens förvandling från barn till vuxen. De har en hel del på sin to-do-lista; bröst, bredare höfter, hår på både snippa och i armhålorna. Också flytningar, finnar, mer svett och humörsvängningar ska hormonerna styra upp. Kort sagt är har de att stå i - och när förändringen väl är igång så kan det kännas som att ALLT händer på en och samma gång som precis ingenting händer. Då kan det vara bra att tänka på att det finns ett slut på puberteten!